Jakie tłuszcze są OK?
Czasami tłuszcz jest postrzegany jako największy wróg w diecie i równocześnie zaprzeczenie zdrowego stylu życia, jednak wcale nie musi tak być. Nie wszyscy bowiem wiemy, że tłuszcze występujące w żywności dzielą się na różne kategorie i każda z nich ma zupełnie inną charakterystykę. Tłuszcze nasycone są uważane za mniej zdrowe, więc ich udział w diecie warto ograniczyć – nie należy jednak rezygnować z nich całkowicie, ponieważ mają pewne istotne zadania do wypełnienia. Najmniej korzystne dla człowieka jest przyjmowanie tłuszczów nasyconych, które uległy dalej idącej obróbce (na przykład tłuszcze trans).
Ich wpływ na organizm może być nieprzewidywalny, dlatego lepiej w ogóle po nie nie sięgać. Często są składnikiem czipsów, zupek błyskawicznych, a także niektórych słodyczy. Stanowią również jeden z podstawowych surowców do wyrobu wielu margaryn. Na drugim biegunie mamy tłuszcze nienasycone, występujące naturalnie chociażby w treściwych rybach, takich jak łosoś czy halibut.
Ich udział w codziennym żywieniu powinien być regularny.